En Çok Sorulan Mülakat Soruları ve Verilebilecek Cevaplar

Mülakatlar iş başvurularının en can alıcı bölümüdür. Belli bir aşamayı geçmiş ve son aşamaya gelmişsiniz anlamı taşır. Haliyle yaşattığı gerginlik de fazla olur. Bunu aşmak için de önceden bazı klasik ve sorulması muhtemel sorulara önceden çalışıp hazırlıklı gidebilirsiniz. Tabi ki verdiğiniz cevaplar uydurma ve gerçekdışı da olmamalıdır çünkü bu güven kaybına ve itibar kaybına sebep olur.

Mülakat Öncesi Yapılması Gerekenler 

Mülakata gitmeden önce tedbir ve izlenim açısından dikkat etmeniz gereken şeyler:

  • Öncelikle özenli giyinin.
  • Ses tonunuzu konuşmaya başlamadan önce düzeltin.
  • Zamanında orada olun.
  • Kibar davranın.

Tüm bunların dışında mülakatta en çok sorulabilecek sorular aşağıdaki alt başlıklarda bahsedilmiştir.

Kendinizden Kısaca Bahseder Misiniz?

İlk önce sorulması muhtemel soru kendinizden bahsedilmesini istemeleri olacaktır. Bu soruya sıkmadan ve detaya girmeden ancak ilgi çekici olan cevaplar vermelisiniz. Yani klasik olmayan ancak dinleyeni de sıkmayan bir cevap olmalıdır. Eğitimin ve yeteneklerinizden bahsedip, en iyi özelliğiniz ile ilgili daha detaylı bilgi verebilirsiniz.

Kendinizi 5 Yıl Sonra Nerede Görüyorsunuz?

Bu soru genelde kariyer hedefinizi ve çalışma azminizi ölçmek için sorulur. Önemsiz ve düşünülmemiş cevaplar sizin çok da çalışma hırsına sahip olmadığınızı ve işinizde bu yüzden isteksiz olabileceğinizi düşündürmeye başlar.

Maaş Beklentiniz Nedir?

İşte en kritik soru budur. Maaş konusu açıldığında ilgili iş kolu / sektör hakkında biraz araştırma yaptıysanız çekinmeden aklınızdaki rakamı makul sınırlar içerisinde belirtebilirsiniz. Sonradan memnun olmayacak iseniz kesinlikle aklınızdaki rakamı karşı tarafa iletmelisiniz. Hak ettiğinizi düşündüğünüz miktarı güzel bir şekilde, yeteneklerinizi de göz önüne alarak beklentinizi karşı tarafa uygun bir dil ile söylemelisiniz.

İnsanlarla İlişkilerinizi Nasıl Tanımlarsınız?

Bir firmada çalışırken elbette insanlarla ilişkiler de çok önemlidir. Gerek çalışma arkadaşlarınız gerekse müşterilerinizde sık sık iletişim halinde olmanız gerekebilir. Sabırsız, kaba ya da umursamaz tavırlar ve kişilik özellikleri göstermeniz sizin o pozisyon için uygun olmadığınız izlenimini verir. Bu yüzden gerçek karakter özelliklerinizden ve insanlarla olan ilişkilerinizden bahsetmeniz ve insanlarla güzel iletişim kurabildiğinizi göstermeniz gerekir. Bunları yaparken diksiyon da çok önemlidir.