Adaylar ve İK Yetkilileri İş Görüşmesine Nasıl Hazırlanmalı?

İş görüşmeleri hazırlık aşamasından işe alınma noktasına kadar farklı adımlardan oluşur. Başvuru yapıldıktan hemen sonra işle alakalı görüşme yapılması adına çağrılan adayın aklında sadece görüşmeye nasıl hazırlık yapacağı konusu bulunur. Görüşmenin yapılacağı zamana kadar en iyi şekilde zamanın değerlendirilmesi ve gerekli olan donanımların edinilmesi rakiplerinizin elenmesi noktasında her zaman yardımcı olur. Bu nedenle nereden başlanacağı ve nasıl hazırlanılacağı konusu son derece önemlidir.

İş Görüşmesine Hazırlık ve Kıyafetler

İş görüşmesine hazırlığın ilk ve ön adımlarından olan kıyafetler ilk izlenimin olumlu olması için son derece önemlidir. Görüşmelerin olumlu olmasını sağlamak için kıyafetlerinizin:

  • Resmi denecek standartlarda olması,
  • Fazla dikkat çeken ve göz yoran şekilde olmaması,
  • Düzgün, toplu ve az makyajla tamamlanması gerekir.

Bunlar sayesinde görüşmede önemli olan ilk izlenim kısmının sorunsuz şekilde atlatılması sağlanır.

Görüşmeden Önce Başvurulan Yerle Alakalı Bilgiler

Bir sonraki aşama ise başvuru yapılan yerle alakalı çeşitli bilgilendirmeleri edinmektir. Geniş veya oldukça köklü bir şirket olması şirketle alakalı bilgi edinmenizi daha da önemli kılar. Genel bilgilerden farklı olarak detaylı ve profesyonel bilgiler edinmek daha doğru bir seçenek olacaktır. Bu sayede sıradan bir görüşme olmadığını insan kaynakları yetkilisine aktarma şansınız da doğmuş olur.

Sorulacak Soruların Cevapları

Diğer ve en önemli adımlardan bir tanesi ise şirketin soracağı sorulara hazırlıklı olmaktır. Başvurduğunuz yer iş alanına göre farklı konular üzerinde konuşmak isteyebilir. Bunun yanında neden başvuru yaptığınız, kariyerle alakalı bakış açınız, başvuru yapılan yerin neden seçildiği gibi konular hazırlıklar arasında mutlaka yer alması gereken detaylardır. Görüşmenin olumlu geçmesine katkı sağlayacak tecrübeleriniz olduğunda bunu vurgulayacak şekilde hazırlık yapmak önerilir.

İnsan Kaynaklarının Görüşmeye Hazırlanması

Görüşmeye katılacak kişi kadar görüşmeyi yönetecek olan insan kaynakları yetkilisinin de hazırlık yapması gerekir. Başvuran kişi ile alakalı özgeçmişin taranması ilk adımdır. Özgeçmiş tarandıktan sonra kısa bir araştırma yapılabilir. Alınacak olan pozisyonun önemine göre araştırma derinleştirilir. Katılımcının neden seçtiği, kariyere bakışı, maaş beklentisi ve uygun olup olmadığı sorularına cevap arayacak yönlerden hareket edilmesi en doğrusudur.